svinjsko pakovano sveže meso

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

sočni svinjski but

Sastojci:

  • 3,5 kg svinjskog buta bez kosti
  • 230 g masti
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 5-6 čenova belog luka
  • 2 suve papričice (slatke ili blago ljute)
  • Ljuta paprika mlevena, biber, so, mleveni đumbir

Priprema:

Meso je potrebno marnirati. Najbolje na dan pre spremanja da odstoji. Celi but namažete mašću, solju, biberom, mlevenom paprikom i đumbirom. Dobro utrljajte u meso. Stavite but u posudu sa poklopcem. Crni luk isecite na kriškice, a beli očistite i ostavite u čenovima. Ovo povrće poredajte preko i oko buta. Poklopite i ostavite u frižideru preko noći. Peći ga na 190-210 stepeni bar 2 sata.

špikovana svinjska plećka

Sastojci:

  • 2 kg svinjskog mesa od plećke
  • 200 g suve slanine
  • 2 glavice crnog luka
  • 3 čena belog luka
  • 5 kašika suvih začina
  • 2 kašičice bibera
  • 2 kašičice korijandera u prahu
  • so
  • ulje
  • voda

Priprema:

Suvu slaninu iseći na tanke štapiće pa ih uvaljati u krupno mleven biber i korijander. U svinjskoj plećki oštrim nožem sa svih strana napaviti zareze u koje potom treba da se stavi pripremljena slanina. Špikovanu plećku uvaljati u suvo povrće pa je posoliti i premazati senfom. Staviti je u vatrostalnu posudu, dodati sa strane mesa mešavinu ulja i vode, nikako ne preko plećke, i uz meso prepolovljene glavice crnog luka i zgnječen beli luk.
Peći poklopljeno u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2,5 – 3 sata..

punjeni vrat sa sirom i začinskim biljem

Sastojci:

  • 4 svinjski vrat sa kostima
  • 100g svezeg sira
  • 50g kisele pavlake
  • luk vlašac,so,biber,vegeta
  • 1 kašika brašna

Za umak:

  • 200ml vode
  • 1 kašika brašna
  • 1 čen belog luka
  • začini

Priprema:

Pomešajte pavlaku i luk vlašac i posolite. Ako je suvi vlasac potopite ga u vodu pa ga tek onda dodajte u sir. Možete dodati i druge začinske biljke . Kotletima zarežite džepiće. Nafilujte ih sirom i zatvorite čačkalicom. Posolite ih I povegetajte Umočite u brašno i przite na ulju po par minuta sa svake strane.Sa tiganja na kojima su se pržili kotleti ocedite višak masnoće. Na taj tiganj stavite brašno,beli luk ,vodu i začine i prokuvajte par minuta na kraju dodajte kašikicu maslaca.

lovačke šnicle

Sastojci:

  • 6 šnicli
  • 1 kašika mlevene paprike
  • 2 čena belog luka

Priprema:

Meso izlupati I posoliti. Potom sa svake strane uvaljati u brašno. U dublji tiganj staviti ulje ili mast za pečenje. Peći kratko meso sa jedne i druge strane. Zatim ga izvaditi. U ulje naseći sitno beli luk, dodati kašiku mlevene paprike i biber po ukusu, kao i nekog drugog začina po ukusu npr lorberov list. Zatim vratiti šnicle i preliti vodom tako da one budu prekrivene, ali ne da plivaju. Poklopiti tiganj poklopcem, smanjiti temperaturu na ringli lagano ih dinstati dok ne ispari veća količina vode u tiganju. Služiti uz pire ili pečeni krompir.

svinjski vrat u umaku od piva i meda

Sastojci:

  • 6 šnicli od svinjskog vrata bez kosti
  • 3 dl svetlog piva
  • 2 kašičice meda
  • 2 lista lovora
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika seckanog peršuna
  • so, biber
  • 40 g putera
  • 600 g krompira
  • mešavina začina
  • 0,5 dl ulja

Priprema:

Šnicle istanjiti tučkom za meso i začiniti po ukusu.
 Posebno sjediniti pivo, med, senf i ulje te dobro izmešati.
 U posudu sa poklopcem poslagati začinjene šnicle, preliti ih pripremljenom marinadom, utisnuti listove lovora i poklopiti. Ostaviti u frižideru da miruje najmanje 4 časa.
Odstojale šnicle ocediti od marinade, a marinadu sačuvati.
U većem tiganju rastopiti puter, a zatim na njemu propržiti šnicle sa obe strane da porumene. Potom sipati marinadu i nastaviti sa dinstanjem na umerenoj temperaturi dok meso ne omekša. Tokom dinstanja po potrebi dolivati vode.
Gotove šnicle posuti svežim peršunom.
Krompir oguliti i iseći na željen oblik, a zatim ga propržiti na vrelom ulju i poslužiti kao prilog uz gotovo jelo.

svinjski gulaš sa kiselim paprikama

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa
  • 6-7 glavica crnog luka
  • 3 korena šargarepe
  • 4-5 kiselih paprika (iz turšije)
  • 200 ml soka od paradajza
  • aleva paprika
  • so, biber
  • voda
  • ulje

Priprema:

Meso oprati, iseći na komade (oko jedan santimetar) i na zagrejanom ulju staviti da se prži. Mesu dodati odmah luk iseckan na listiće, šargarepu oljuštenu i iseckanu na kolutove, kao i paprike isečene na krupnije komade. Sipati jednu kafenu šoljicu tečnosti (supa ili mlaka voda) i sve zajedno dinstati na umerenoj temperaturi. Kada meso omekša (probati viljuškom) dodati jednu čajnu kašičicu aleve paprike, so, biber i još dve šoljice supe. Nastaviti dinstanje na umerenoj temperaturi, a po želji dodati još 1-2 šoljice supe. Ovaj gulaš se služi uz kuvanu testeninu, kuvani pirinač, a može i domaća pogača.

svinjski file punjen spanaćem

Sastojci:

  • 2 svinjska filea (po 500 g)
  • 300 g spanaća
  • 50 g dimljene slanine
  • 1 čen belog luka
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 paprike (crvena i žuta)
  • 50 g rendanog sira
  • so, biber
  • muskatni orašćić
  • 2 kašike ulja
  • 250 ml suvog belog vina
  • 4 veće šargarepe

Priprema:

Spanać oprati i obariti. Ispržiti 50 g slanine isečene na kockice, pa na toj masnoći prodinstati papriku, crni i beli luk (sitno isečen). Dodati spanać i sve zajedno kratko dinstati. Sipati sir, posoliti, pobiberiti i dodati muskatni oraščić. Meso oprati, osušiti i iseći tako da se dobije džep. Posoliti ga spolja i unutra i puniti masom od spanaća. Rernu zagrejati na 180 stepeni. Na ulju propržiti meso sa obe strane, preliti vinom i staviti u rernu. Oko mesa poređati šargarepu isečenu na deblje kolutove. Peći oko 20 minuta.

svinjetina sa jabukama

Sastojci:

  • 1/2 kg svinjskih šnicli
  • 2 jabuke
  • beli luk
  • ružmarin
  • 2 dcl belog vina
  • so
  • pavlaka za kuvanje

Priprema:

Namarinirati svinjske šnicle u smesu maslinovog ulja, iseckanog belog luka i ružmarina. Neka meso odstoji 15-ak minuta. Ogulite jabuke i izrežite ih na kriske i kratko popržite na maslinovom ulju. Jabuke izvadite, a na isti tiganj stavite šnicle. Pržite par minuta, samo da dobiju boju. Meso i jabuke zatim prebacite u rernu. Ne treba puno peci (oko 20-ak minuta) da bi ostalo što socnije. Kad bude gotovo, u istom tiganju napravite umak (verojatno je u tiganju od prženja ostalo još vode). Na tiganj dodajte malo vina i pavlake za kuvanje. Kad to malo prokuva dodajte umak mesu i jabukama. Pirinac je odličan prilog uz ovo jelo.

rolnice sa slabinom

Sastojci:

  • 1/2 kg svinjskog mesa bez kostiju
  • 6 kriški tanko isečene slanine
  • origano, ruzmarin
  • so, biber
  • 2 dcl belog vina

Priprema:

Komad svinjskog mesa presecite po dužini. Svaki komad uvijte sa tri kriške slanine i kroz svaki komad umotane slanine probodite čačkalicu. Isecite onda svaki komad mesa na 3 dela. Ako ne želite da sečete na tri dela, isecite odmah, pa umotajte sa po jednom kriškom slanine svako parče mesa i onda probodite čačkalicom. Poslažite u dublji pleh, pa nalijte vino i dodajte začine po ukusu. Stavite na jaču vatru, 220 stepeni da se peče dok ne porumeni. Poslužite toplo.