juneće pakovano sveže meso

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

juneći but sa maslinama i bademima

Sastojci:

  • Juneći but 800 g
  • 4 zelene i i crne masline bez koštica
  • 10-ak oljuštenih sirovih badema
  • 1 glavica crnog luka
  • 150 ml crnog vina
  • 500ml pasiranog paradajza
  • 2dl supe od povrća
  • belo brašno
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema:

Nasecite masline na sitne kolutove, a bademe po dužini.Juneći but zasecite i špikujte ga sa maslinama i bademom. Zasolite ga i uvaljajte u brašno pa propržite u šerpi na 5 kašika ulja i jačoj vatri, okrećući ga sa svih strana da ne zagori. Dodajte luk isečen na kriške uz malo soli. Poprskajte meso crnim vinom i ostavite ga da se ukuva. Dodajte pasirani paradajz i toplu supu, poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko oko dva sata. Meso poslužite sa sosom u kojem se kuvalo. Taj sos je odličnog ukusa i arome. Uz juneći but sa maslinama i bademima poslužite crno vino.

juneća plećka u sosu od crnog vina

Sastojci:

  • 700 g juceg buta šnicle bez kostiju
  • 50 g svinjske masti
  • 3 Crnog luka
  • 2 celera
  • 60 g kečapa
  • 3 šargarepe
  • 600 ml crnog vina
  • suvi začin od povrća
  • 2 lovorova lista
  • so, biber

Priprema:

Suvu slaninu iseći na tanke štapiće pa ih uvaljati u krupno mleven biber i korijander. U svinjskoj plećki oštrim nožem sa svih strana napaviti zareze u koje potom treba da se stavi pripremljena slanina. Špikovanu plećku uvaljati u suvo povrće pa je posoliti i premazati senfom. Staviti je u vatrostalnu posudu, dodati sa strane mesa mešavinu ulja i vode, nikako ne preko plećke, i uz meso prepolovljene glavice crnog luka i zgnječen beli luk.
Peći poklopljeno u zagrejanoj rerni na 200°C oko 2,5 – 3 sata..

juneće šnicle sa povrćem

Sastojci:

  • 4 juneće šnicle bez kosti
  • maslinovo ulje
  • 25 dag špargli
  • 25 dag bukovača-gljiva
  • so, biber i vegeta
  • 1 mala chili papričica
  • 10 cherry paradajza
  • 2 kašike seckanog timijana
  • mažuran, peršun i listovi korijandera
  • 1 kašika maslaca
  • maslinovo ulje

Priprema:

Pomešajte pavlaku i luk vlašac i posolite. Ako je suvi vlasac potopite ga u vodu pa ga tek onda dodajte u sir. Možete dodati i druge začinske biljke . Kotletima zarežite džepiće. Nafilujte ih sirom i zatvorite čačkalicom. Posolite ih I povegetajte Umočite u brašno i przite na ulju po par minuta sa svake strane.Sa tiganja na kojima su se pržili kotleti ocedite višak masnoće. Na taj tiganj stavite brašno,beli luk ,vodu i začine i prokuvajte par minuta na kraju dodajte kašikicu maslaca.

špikovani juneći vrat

Sastojci:

  • 1/2 kg juneceg vrata bez kosti
  • 2-3 glavice belog luka
  • 100 g mesnate slanine
  • 3 kašike ulja
  • so
  • vegeta
  • voda
  • ulje

Priprema:

Vrat začinite, pa ga mestimično probušite vrhom noža i u tu rupicu ugurajte beli luk i slaninu (nju dodatno iseckajte na sitne kocke, a čenove belog luka prepolovite uzduž). 

Meso stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu, u kojoj treba da bude mesta i za saft. 

Dodajte vode skoro da prekrije meso i 2 dl ulja. Poklopite i stavite na laganu vatru da se kuva. U zavisnosti od veličine komada mesa, toliko će trajati i kuvanje (obično oko 1 h). 

Tokom pečenja potrebno je okretati meso. Kada voda ispari i meso dobije lepu reš boju, gotovo je. Ako u toku kuvanja voda ispari a vama se čini da meso još uvek tvrdo, slobodno dodajte još vode (ne mnogo) i još malo kuvajte.

juneća supa

Sastojci:

  • 750 g junećih grudi sa kostima
  • 1 kašika bibera u zrnu
  • lovorov list
  • 1/2 korena celera s lišćem
  • so
  • 4 šargarepe
  • 2 korena persuna
  • 1/2 glavice crnog luka
  • muskatni oraščić
  • rezanci za supu

Priprema:

Preliti meso sa 1,5 l vode i dodati 1/2 kašičice soli. U metalno jaje za kuvanje čaja staviti biber, lovor i lišće od celera, pa okačiti na ivicu šerpe da pliva u vodi. Kuvati oko 90 minuta i skidati pri tom penu s površine. Iseckati celer, šargarepu i koren peršuna. Iseckati luk na sitno i dodati ga supi. Kuvati oko 20 minuta, posoliti i pobiberiti. Dodati muskatni oraščić. Iz supe izvaditi meso i jaje za čaj sa začnima. Staviti rezance i prokuvati kratko. Meso iseći na trake odvojiti od kosti i vratiti u supu. Služiti toplo.

Napomena:

Biber, lovor i lišće ne morate stavljati u jaje za čaj, ali supu bi trebalo na kraju procedtiti, pa u nju vratiti šargarepu i meso. Tek nakon toga staviti rezance i prokuvati.

slatki kupus sa junećim pauflekom

Sastojci:

  • 1,1/2 kg kupusa
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1/2 srednja sveža paprika
  • 1 veći sveži paradajz
  • 1 lovorov list
  • 1/2 kašičice aleve paprike
  • 1 kašika suvog biljnog začina
  • 1 kašičica peršuna
  • malo bibera
  • 1 kašika sirća
  • so po ukusu

Priprema:

U odgovarajuću šerpu staviti ulje. Očistiti crni i beli luk, sitno iseckati i staviti da se dinsta uz dolivanje po malo vode. Oprati papriku, šargarepu očistiti, sitno iseckati i dodati u dinstani luk. Paradajz oljuštiti i takođe sitno iseckati i dodati, da se sve malo dinsta. Tome dodati alevu papriku. Meso oprati, iseći odgovarajuće komade i dodati smesi da dobije belu boju, okrenuti sa obe strane. Kupus iseći ni krupne ni tako sitne parčiće, osoliti malo, dodati sirće i rukama izgnječiti. Dodati kupus u šerpu mešajući da malo otpusti svoj sok, pa onda dodati vodu (oko 2 čaše za početak), dodati i lovorov list da se krčka sa kupusom. Kuvati tako uz dolivanje vode, ako je potrebno, dodati suvi biljni začin, biber i so po potrebi. Kuvati sve dok kupus i meso ne omekšaju (oko 2 h), i na kraju dodati peršun.

sočna junetina sa kostima

Sastojci:

  • 4 komada junece slabine sa kostima
  • 2-3 kašike brašna
  • 2 crna luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2-3 kriške celera
  • 200ml belog vina
  • 2 paradajza
  • peršun
  • začini po ukusu
  • ulje za prženje
  • supa

Priprema:

Stavite junetinu sa vodom i suvim začinom da se probari. Skinite penu kad provri i barite još 10-15 minuta. Ovako ćete dobiti supu kao predjelo. Izvadite meso pa uvaljajte u brašno i stavite na ulje da se proprži sa obe strane. Kad je fino porumenilo izvadite. U to ulje od prženja iseckajte crni i beli luk, dodajte iseckanu na kockice šargarepu i celer. Ostavite da se dinsta. Nalijte vino i poklopite. Neka se dinsta još 10 minuta pa ubacite meso i paradajz, poklopite, smanjite vatru i nastavite dinstanje oko sat vremena. U toku dinstanja ako je potrebno dolivajte po malo supe. Za to vreme skuvajte rezance, operite i procedite. Kad se junetina izdinstala sa povrćem dodajte peršunov list i poslužite toplo.

juneći gulaš

Sastojci:

  • 600 g juneće meso za gulaš
  • 6 kašika suncokretovog ulja
  • 2 kom lovorovog lista
  • 250 ml soka od paradajza
  • 1 kašičica bosiljka
  • 2 kašike vegeteli>
  • po ukusu soli
  • 1 kašičica peršuna
  • 600g crnog luka
  • 2 kašičice mlevene crvene paprike
  • malo bibera

Priprema:

Oljuštite crni luk i sitno ga iseckajte. Na prethodno zagrejanom ulju pržite luk dok ne dobije tamno žutu boju. Pošto je luk dobro propržen, dolijte vodu i ostavite da se dinsta oko 20-ak minuta. Kada je luk prodinstan, dodajte 2 kašičice crvene paprike, nekoliko listova lovora i kockice mesa. Dolijte vodu, promešajte, dodajte peršun i ostavite da se krčka. Ukoliko je potrebno, s vremena na vreme, dolivajte vodu. Petnaestak minuta pre nego što je paprikaš završen, dodajte vegetu i paradajz sok, pa posolite i pobiberite po ukusu. Na samom kraju, dodajte kašičicu bosiljka i kuvajte još 2-3 min. Gulaš poslužite sa makaronama ili krompir pireom.

biftek sa tri vrste povrća

Sastojci:

  • 300 g juneće slabine bez kosti
  • 1 sladak krompir
  • 1 krompir
  • 1 paškanat
  • 50 g putera
  • 40 g parmezana
  • so, biber
  • 1 kašičica majčine dušice

Priprema:

Isecite povrce na tanke trake i stavite ih u odvojene činije. Na jednake delove podelite istopljeni maslac, narendani parmezan i majčinu dušicu i dobro promešajte. U plehu prekrivenom papirom za pečenje napravite po dve zaravnjene gomilice od svakog povrća, pa zapecite povrće u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Stavite meso preko komada papira za pečenje, posolite ga i pobiberite, pa ga sa svih strana zapecite u dobro ugrejanom tiganju. Nakon toga meso prebacite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Isecite meso na kriške i servirajte kotlet s tri zapečene vrste povrća.